NASLOVNAVIJESTI

UVODE SE DRASTIČNE KONTROLE ZA PROPUSNICE: Bit će ih još teže dobiti, a izdavat će se u drugačijem obliku

1.4.2020. 11:34 | Andrea Staklarević IZVOR: vecernji.hr PREGLEDA: 205

DODANO U 11.40 SATI

MINISTAR uprave Ivan Malenica predstavio je u 11 sati uslugu „e-Propusnica“ u sklopu Centra dijeljenih usluga koji povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

E-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te će sustav kontrole izdanih propusnica biti učinkovitiji, priopćeno je iz Ministarstva uprave, piše Index.hr.


Također, omogućit će i pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije, dodaje se.


Propusnice će i dalje će izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju te će tim podacima raspolagati državna tijela, piše Index.hr

Izdavanje propusnica za napuštanje mjesta prebivališta tijekom trajanja pandemije koronavirusa bit će podvrgnute strožoj kontroli, odnosno bit će puno teže doći do njih nego što je to sada slučaj. I dalje će ih izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita – svatko za prijašnjom odlukom Stožera civilne zaštite propisanu kategoriju – ali će podatke o onima kome će ih dati morati upisivati u aplikaciju, piše Večernji list

Tako će se i provjeravati koliko firma ima zaposlenika, a koliko zapravo izdaje popusnica te gdje zapravo zaposlenici rade, pa će o tome ovisiti i gdje mogu putovati. Građani će nove propusnice dobivati e-mailom, imat će QR kod te će moći biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati, naime policiji će biti dovoljan i OIB. 

Odmah nakon početka upotrebe aplikacije, biti će napravljena i revizija postojećih propusnice te se može očekivati da će se poprilično smanjiti broj onih koji mogu ići iz mjesta u mjesto. 

"Policija je izvijestila da su dobili dojave o tome da ima sumnji na određene manipulacije. Želim jasno poslati poruku svima koji to rade: to je vrlo ozbiljno kazneno djelo, krivotvorenje isprava, i tu neće biti nikakvog oprosta. To je djelo koje se ovisno o težini može sankcionirati zatvorom. U ovakvoj situaciji neće se izricati minimalne kazne", rekao je Božinović te je naglasio da s Ministarstvom uprave, kao nositeljem projekta, Ministarstvo unutarnjih poslova radi na aplikaciji koja će smanjiti mogućnost manipulacije propusnicama.

(IZVOR: www.index.hr)

(IZVOR: www.vecernji.hr)

Tagovi: propusnice, kontrola, QR kod, policija, koronavirus