NASLOVNA

UŽAS U SLAVONIJI: U bolnici istu špricu koriste na više pacijenata, ali to nije sve...

9.1.2022. 13:22 | Andrea Lužanac PREGLEDA: 2594

Možete li zamisliti da se anestezija iz iste šprice daje različitim pacijentima? I nama zvuči pomalo suludo ali upravo to dogodilo se u našoj Slavoniji. U isto vrijeme jedan doktor bi vršio anesteziju na više pacijenata, osim toga u salama nije radio odvod plinova, a sve ovo izašlo je na vidjelo kada je liječnik prijavio vlastitu bolnicu.

Naime, sve gore navedeno je samo manji dio teških optužbi koje su se dogodile u Vinkovcima i dok je inspekcija izdala čak 18 mjera, ministarstvo iste ne želi otkrivati. Josip Jelić je zaposlenik iste bolnice, zaposlen je kao doktor anesteziolog i kada je zaprijetio institucijama da će se obratiti medijima stigla je inspekcija.

Kako otkriva RTL Potraga, potrebno je riješiti čak 18 mjera da bi bolnica u Vinkovcima funkcionirala po pravilima struke. Na pitanja upućena županu od strane RTL Potrage on odgovara poprilično uzrujano i tvrdi za tih 18 nepravilnosti da to pak nisu nepravilnosti.


S obzirom na to da je upravo gore navedeni liječnik Jelić upozorio na sve nepravilnosti u vinkovačkoj bolnici, ne vjeruje da će ondje moći ostati zaposlen.


"Ja se odmazde ne bojim stojim iza ovog svega što sam izrekao. Ako bude trebalo otići ću vani raditi, svoju struku imam, supruga svoju struku ima. Ovo će mi samo dobro doći da odlučim da odem i da napustim ovu državu jer mislim da ovdje budućnosti nema“, rekao je Jelić.

"Ja iza svega izrečenoga stojim i imam dokaze za sve tvrdnje koje ovdje iznosim. Svjestan sam da su ovo teške optužbe i da moram imati dobre dokaze ako s ovim izlazim u javnost“, kaže.  Josip Jelić čak godinu dana skuplja dokaze brojnih nepravilnosti u svoj fascikl i ti svi dokazi su uglavnom s Odjela na kojemu on radi.

Za RTL Potragu otkriva kako su se u bolnici koristili starim lijekovima. Kako navodi na slici koju je dao inspekciji vidljivo je kako je lijek otvoren 15.12. a slikan je 16.1.. Ovim dokazom Jelić je skrenuo pozornost na to da taj isti lijek stoji mjesec dana otvoren i čeka novog pacijenta da ga primi.

Najstrašnije u cijeloj priči je to da su njegove kolege s Odjela iz iste šprice anesteziju davali raznim pacijentima.

"To znači da imate jedan lijek zapakiran u ampuli recimo od 10 ml, a imate pet pacijenata na operacijskom programu tog dana. I recimo za jednog pacijenta vam treba dva ml. I znači umjesto da imate pet šprica i navučete pet puta po 2 ml, vi uzmete jednu špricu, navučete 10ml, date jednom pacijentu, dođe drugi pacijent iz iste te šprice dobije on, dođe treći iz iste šprice dobije on, dođe četvrti iz iste šprice dobije četvrti pacijent i peti pacijent dobije iz iste šprice“, tvrdi ovaj liječnik.

Dok u drugim bolnicama nakon prve upotrebe ista šprica se baca u smeće u vinkovačkoj bolnici to pak nije u praksi. Naime, kako otkriva doktor Jelić, kod njih se šprice steriliziraju i koriste dok se god ne raspadnu. 

Skrenuo je pozornost i na jednokratnu masku (e g l maska) koju se stavlja pacijentu i ona se prema utjecaju topline pacijenta formira prema njegovoj usnoj šupljini. Ta maska se upravo zbog toga ne treba sterilizirati i upravo zbog toga je navedeno da je to jednokratna maska, ali ako se šprice mogu koristiti više puta zašto ne bi mogle i maske?  Naime, u bolnici u Vinkovcima ona ipak ne spada u jednokratnu opremu.

Veliku opasnost u bolnici u Vinkovcima predstavljaju i opasni plinovi. U čak sedam od devet operacijskih sala nema ili ne radi sustav odsisa anestezioloških plinova. Upravo zbog toga liječnici i osoblje udišu opasan i sevofluran i dušični oksidul.

Kada pak pomislimo da je to sve od nepravilnosti koje se mogu zateći u bolnici u Vinkovcima, shvatimo da ipak nije kraj. Doktor Jelić naveo je još jednu zastrašujuću nepravilnost koja je redovno u praksi ove bolnice. Riječ je o tome da jedan anesteziolog istovremeno radi na čak pet pacijenata.

"Šema je bila da on dođe intubira pacijenta, ostavi ga tehničaru anesteziološkom u nadzor, izađe iz sale ode intubira drugog pacijenta, isto ostavi tog drugog pacijenta, ode na treći, četvrti kat intubira trećeg i ostavi ih tako anesteziološkim tehničarima da vode anesteziju. Anesteziološki tehničar nije kvalificiran da vodi anesteziju i ne smije davati lijekove i reagirati u slučaju neželjenih događaja u anesteziji“, objašnjava Jelić.

Jelić se s ovim problemom obratio svim nadležnim institucijama, a koje uključujući i Beroša nisu reagirale na poslani dopis. Nakon nekih dvadesetak dana što Beroš nije reagirao na dopis, Jelić je zaprijetio da će se obratiti medijima. I kako to inače biva, tek tada je reagirano i u vinkovačku bolnicu 22. i 23. travnja stiže inspekcija.

Liječnici su inače ti kojima najviše vjerujemo i kojima vrlo često neoprezno prepuštamo svoj život u ruke. I na kraju cijele priče tko bi pristao potražiti liječničku pomoć u ovoj bolnici, u bolnici u kojoj vlada čisti nemar i u kojoj zdravlje pacijenata očito pada na zadnje mjesto.

Tagovi: bolnica, vinkovci, inspekcija, jelić, josip jelić, liječnik, anesteziolog

Kako ste zadovoljni sa "Adventom u bećarskom šoru"?

Jako sam zadovoljan/zadovoljna

Moglo je i bolje

Uopće nisam zadovoljan/zadovoljna

Svejedno mi je

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate