NASLOVNA

Velika vijest u dentalnoj medicini: Otpali zub može ponovno izrasti! Otkrivena revolucionarna tehnika

14.5.2019. 09:18 | Novinar 034 IZVOR: NET.HR PREGLEDA: 124

Ovo će zasigurno biti financijski prihvatljivija solucija za pacijente koji si ne mogu priuštiti zubne implantateGubitak zuba u odrasloj dobi zastrašujuće je i traumatično iskustvo jer ste tada svjesni kako više nema natrag, nego morate uložiti u zubne implantate. Gotovo četvrtini ljudi ispadnu svi zubi do 74. godine života pa su znanstvenici sve snage usmjerili u otkriće nečega što bi riješilo ovaj veliki problem. Kako stvari stoje, čini se da su uspjeli!

Nova tehnika mogla bi pomoći ljudima da uzgoje nove zube u samo devet tjedana koristeći vlastite matične stanice, javlja Bright Side. Istraživači iz sveučilišnog medicinskog centra u New Yorku vjeruju kako uz pomoć pacijentovih matičnih stanica mogu izrasti novi anatomski pravilni zubi.Test na štakorima uspioNovi zub trebao bi izrasti u rupi iz koje je prethodni ispao, pa čak se i povezati s okolnim tkivom desni. Ako ste još uvijek skeptični, znanstvenici tvrde kako imaju dokaz da mogu narasti novi trajni zubi, iako to još nisu usavršili na ljudima.

Prema izvješću u “Journal of Dental Research”, proveden je eksperiment na 22 štakora. Nakon što su ugradili čimbenike rasta u njihova usta, stvorio se novi koštani materijal te integrirao u roku od devet tjedana. Istraživači su uzbuđeni jer je ovo prvi put u povijesti da su se zubi regenerirali u živim organizmima.Jeftinije i bezbolnije od implantataAko se ovaj tretman pokaže uspješnim i na ljudima, to će označiti revoluciju u dentalnoj medicini, a s time i mnoštvo prednosti za pacijente. Budući da novi zubi rastu izravno iz rupe u desnima, nema potrebe za njihovim uzgojem izvan ljudskog tijela te naknadnom ugradnjom.

Ovo će zasigurno biti financijski prihvatljivija solucija za pacijente koji si ne mogu priuštiti zubne implantate. S obzirom na prirodno mjesto rasta u ustima, neće biti ni potrebe za oporavkom, a samim time će se smanjiti šanse da vam zubi ponovno ispadnu.Tagovi: dentalna medicina, MEDICINA, zubi, rast zuba