NASLOVNAVIJESTIDRUŠTVO
Za razliku od brodskih, požeški novinari to rade drukčije

FOTO: Jerko Zovak

Za razliku od brodskih, požeški novinari to rade drukčije

13.1.2019. 17:48 | Jerko Zovak IZVOR: SBPlus.hr PREGLEDA: 2647

Nakon što su sudionici 'raščlambi' - koje uslijede poslije svake iole vrijedne manifestacije - uvjerili se o kakvoj atmosferi i poslovno-zabavnoj potentnosti je riječ, odlučili su neke od novinara potaknuti neka i sami organiziraju kulinarske večeri.

GRABARJE / PLETERNICA - Za razliku od slavonskobrodskih novinara - koji nisu skloni 'bacati noge pod stol' nakon svake manifestacije koju su pratili (čast iznimkama) - nemali broj požeških im kolega to čine vrlo rado. Učestalo. Najmanje jednom tjedno, a zimi i više puta. Tjedno.

Izgleda, od svih lokalnih medija, o švarglijadi je najviše informacija donio Požeški vodič. Na njihovu veliku galeriju fotografija upućujemo one naše čitatelje koji bi željeli znati najvažnije: što je dobro i lijepo bilo ponuđeno na stolovima, a što iza njih.

Dapače, nakon što su sudionici 'raščlambi' - koje uslijede poslije svake iole vrijedne manifestacije - uvjerili se o kakvoj atmosferi i poslovno-zabavnoj potentnosti je riječ, odlučili su neke od novinara potaknuti neka i sami organiziraju kulinarske večeri.

Dakako, niti pod najvećim mukama, nitko od njih ne bi priznao što je, ustvari, glavni motiv tih manifestacija: kulturno-turističko-poslovna afirmacija prehrambenih kapaciteta te umijeća ovdašnjih muževa i njihovih OPG-ova, ili užici do kojih pozvani dolaze nakon što se na pozornici spusti zastor i ugase reflektori.

S ambijentom i atmosferom u Etno kući Bello u Pleternici, gdje se odvijala revizija analize jučerašnje Švarglijade održane u Grabarju, upoznao nas je dan od požeških medijskih magnata i član žirija te ugledne gastro manifestacije, Dražen Krstanović.Na fotografijama su vidljivi Tomislav Hip koji je dobio Zlatnu plaketu za švargl i njegovi 'uradci' oko kojih se, pored urednika Požega.eu, ističu: organizator manifestacije Švarglijade Ivica Ribičić predsjednik KUD-a Poljadija iz Grabarja i Gradskog vijeća Kutjeva, Sebastijan Bello iz Pleternice, vlasnik Etno kuće i pobjednik na Švarglijadi Grabarje 2019.

Budući da je kolega Krstanović na samoj manifestaciji bio zauzet ocjenjivanjem izložbenih eksponata, a nakon manifestacije revizijom raščlambe (vidi fotografije u galeriji), zamolio nas da, u granicama svojih skromnih znanja o samom događaju (hrv. event) i njegovoj svrsi, napišemo prilog kojeg će potom On prenijeti na njegovu uglednom požeškom portalu pozega.eu.

Iz najave događaja, kojeg je prije deset dana objavio kolega Krstanović osobno (pod inicijalima DK) na svome potralu, vidljivo je kako su, „prije nešto više od sedam godina, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva 'Poljadija' Grabarje, Ivica Ribičić, i glavni urednik tjednika Kronika požeško-slavonska, Vladimir Protić došli su na ideju da organiziraju jednu tradicionalnu manifestaciju s ciljem da se sačuva od zaborava stari slavonski autohtoni proizvod - švargl…

Švargl na ocjenu donose proizvođači sa šireg dijela Požeštine te nekoliko proizvođača izvan Požeško-slavonske županije… Može se reći da je, po broju uzoraka na ocjenjivanju, manifestacija postala najveća u Slavoniji….Organizatori su pripremili bogate nagrade i priznanja za tri najbolje ocijenjena švargla, te nagradu publike za najbolji švargl kojeg su, nakon kušanja, dali posjetiteljima u dvorani. U sklopu „Švarglijade" ocjenjen je i najbolje uređeni stol natjecatelja i posjetitelja koji svoj stol uvijek ukrašavaju u nekome od starih slavonskih ili zavičajnih običaja".

Izgleda, od svih lokalnih medija, o švarglijadi je najviše informacija donio Požeški vodič. Na njihovu veliku galeriju fotografija upućujemo one naše čitatelje koji bi željeli znati najvažnije: što je dobro i lijepo bilo ponuđeno na stolovima, a što iza njih.Lijevo je bolnica u Rijeci, a desno ona u Mostaru za koju je Vlada jučer dala 40 milijuna kuna

NOVI NATJEČAJ- ʺPušenje odbaci, lovu nabaci!ʺ

Osposobljavanje za konobara na području Požege

STIŽE UVOĐENJE PARTICIPACIJE ZA SVE LIJEKOVE? ‘To će pacijente podijeliti na one koji mogu i one koji ne mogu platiti lijek’

Izrada digitalne baze - pošaljite tradicionalne slavonske recepte

Stop ideologiji! Mladi odlaze zbog političara...

Održana godišnja skupština Konjogojstvene udruge Vallis Aurea Požega

Temeljna edukacija nove skupine župnih animatora u Požegi

Cijene nekretnina na istoku Hrvatske smiješne, kuće se prodaju i za 7000 eura

Iz Hrvatskih željeznica mole županiju da sudjeluje u stvaranju novog voznog reda

Metropola daleko iznad prosjeka Hrvatske: Evo koliko iznosi prosječna plaća u Zagrebu i tko najviše zarađuje

Pleterničanin Kolobarić i Dolovčak dogovorili suradnju

ʺPožeškom gorom od Pleternice do Požege – nedjelja, 3.2.2019.ʺ

Hrabra Požežanka Vanda o borbi s depresijom: ʺʼČovjek se osjeća jadno i želiš da te nemaʺ

Restoran Sara mijenja ime i dobiva nove vlasnike

Imamo super stvar: Kutjevo, Požega i Županija plaćaju novinare da vode sjednice gradskih vijeća, da kao budu svečanije

U Americi je hladnije nego na Antarktici, znanstvenici tvrde da isto prijeti i Hrvatskoj

Jednoglasno usvojene točke dnevnog reda na 10. sjednici Gradskog vijeća Grada Kutjeva

Rezultati dobrovoljnog darivanja krvi u Požegi

Objavljene slike iz zagrebačke bolnice: Bebe leže u mokraći vezane za krevet

Biskup Škvorčević krstio peto dijete obitelji Filipović

Branko Grgić ispred PSŽ prisustvovao konferenciji Europskog parlamenta o razminiranju

Tko ne brine o starim roditeljima, ide u zatvor ili će platiti ogromnu kaznu