NASLOVNAVIJESTIDRUŠTVO
Za razliku od brodskih, požeški novinari to rade drukčije

FOTO: Jerko Zovak

Za razliku od brodskih, požeški novinari to rade drukčije

13.1.2019. 17:48 | Jerko Zovak IZVOR: SBPlus.hr PREGLEDA: 2972

Nakon što su sudionici 'raščlambi' - koje uslijede poslije svake iole vrijedne manifestacije - uvjerili se o kakvoj atmosferi i poslovno-zabavnoj potentnosti je riječ, odlučili su neke od novinara potaknuti neka i sami organiziraju kulinarske večeri.

GRABARJE / PLETERNICA - Za razliku od slavonskobrodskih novinara - koji nisu skloni 'bacati noge pod stol' nakon svake manifestacije koju su pratili (čast iznimkama) - nemali broj požeških im kolega to čine vrlo rado. Učestalo. Najmanje jednom tjedno, a zimi i više puta. Tjedno.

Izgleda, od svih lokalnih medija, o švarglijadi je najviše informacija donio Požeški vodič. Na njihovu veliku galeriju fotografija upućujemo one naše čitatelje koji bi željeli znati najvažnije: što je dobro i lijepo bilo ponuđeno na stolovima, a što iza njih.


Dapače, nakon što su sudionici 'raščlambi' - koje uslijede poslije svake iole vrijedne manifestacije - uvjerili se o kakvoj atmosferi i poslovno-zabavnoj potentnosti je riječ, odlučili su neke od novinara potaknuti neka i sami organiziraju kulinarske večeri.

Dakako, niti pod najvećim mukama, nitko od njih ne bi priznao što je, ustvari, glavni motiv tih manifestacija: kulturno-turističko-poslovna afirmacija prehrambenih kapaciteta te umijeća ovdašnjih muževa i njihovih OPG-ova, ili užici do kojih pozvani dolaze nakon što se na pozornici spusti zastor i ugase reflektori.

S ambijentom i atmosferom u Etno kući Bello u Pleternici, gdje se odvijala revizija analize jučerašnje Švarglijade održane u Grabarju, upoznao nas je dan od požeških medijskih magnata i član žirija te ugledne gastro manifestacije, Dražen Krstanović.Na fotografijama su vidljivi Tomislav Hip koji je dobio Zlatnu plaketu za švargl i njegovi 'uradci' oko kojih se, pored urednika Požega.eu, ističu: organizator manifestacije Švarglijade Ivica Ribičić predsjednik KUD-a Poljadija iz Grabarja i Gradskog vijeća Kutjeva, Sebastijan Bello iz Pleternice, vlasnik Etno kuće i pobjednik na Švarglijadi Grabarje 2019.

Budući da je kolega Krstanović na samoj manifestaciji bio zauzet ocjenjivanjem izložbenih eksponata, a nakon manifestacije revizijom raščlambe (vidi fotografije u galeriji), zamolio nas da, u granicama svojih skromnih znanja o samom događaju (hrv. event) i njegovoj svrsi, napišemo prilog kojeg će potom On prenijeti na njegovu uglednom požeškom portalu pozega.eu.

Iz najave događaja, kojeg je prije deset dana objavio kolega Krstanović osobno (pod inicijalima DK) na svome potralu, vidljivo je kako su, „prije nešto više od sedam godina, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva 'Poljadija' Grabarje, Ivica Ribičić, i glavni urednik tjednika Kronika požeško-slavonska, Vladimir Protić došli su na ideju da organiziraju jednu tradicionalnu manifestaciju s ciljem da se sačuva od zaborava stari slavonski autohtoni proizvod - švargl…

Švargl na ocjenu donose proizvođači sa šireg dijela Požeštine te nekoliko proizvođača izvan Požeško-slavonske županije… Može se reći da je, po broju uzoraka na ocjenjivanju, manifestacija postala najveća u Slavoniji….Organizatori su pripremili bogate nagrade i priznanja za tri najbolje ocijenjena švargla, te nagradu publike za najbolji švargl kojeg su, nakon kušanja, dali posjetiteljima u dvorani. U sklopu „Švarglijade" ocjenjen je i najbolje uređeni stol natjecatelja i posjetitelja koji svoj stol uvijek ukrašavaju u nekome od starih slavonskih ili zavičajnih običaja".

Izgleda, od svih lokalnih medija, o švarglijadi je najviše informacija donio Požeški vodič. Na njihovu veliku galeriju fotografija upućujemo one naše čitatelje koji bi željeli znati najvažnije: što je dobro i lijepo bilo ponuđeno na stolovima, a što iza njih.
Na 39. Kulenijadi titulu šampionskog kulena odnio kulen Jure Polić Strinića

BIRAMO NAJBOLJEG IGRAČA 1. ŽNL: Sadileku i Podobniku najviše glasova iz Požege

Slijetanje automobila u Gradcu, ima ozlijeđenih

Kutjevo d.d. vrši otkup uljarica i žitarica ovogodišnje žetve

Vrijeme danas sunčano i vruće, najviša temperatura između 32 i 36°C

Marin Rončević poručio: ʼČekamo transplantaciju, ali vaša i naša Mila je dobroʼ

Vrijeme danas sunčano i vruće

Želite znati tko vas je izbrisao s liste prijatelja? Sada možete

Europi prijete po život opasne ekstremne vrućine, a uz visoke temperature Hrvatsku čeka još jedna opasnost

Hrvatska slavi 28. rođendan: Zadnji Dan državnosti u lipnju?

Dvije teške krađe provaljivanjem, jedna krađa novca, jedna prijevara i prometne nesreće

Sinoć se odvijala drama na brodskom Korzu! Mladić se samo srušio, po pljusku, grmljavini, nevremenu, djelatnici hitne medicinske pomoći 40 minuta su se borili za njegov život...

Europu idući tjedan pogađa toplinski val kakav još nije zabilježen u lipnju

U Hrvatskoj 12.500 djece ima roditelja u zatvoru

Danas je prvi dan ljeta, uživajte u godišnjim odmorima

Pokušajte riješiti novi HAK-ov test iz prometnih propisa: Za manje od 90% morate na popravni

Biljana Borzan izabrana za potpredsjednicu europskih socijaldemokrata

PRVO NATJECANJE U PEČENJU PEČENKI: Požeški ražanj u Vidovcima, nedjelja 23.lipnja

DANAS JE TIJELOVO: Znate li što time obilježavamo?

Kutjevo d.d. vrši otkup uljarica i žitarica ovogodišnje žetve

Prvenstvo Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije u lovnom streljaštvu

Jedan Slavonac dobio 700 kuna kaznu zbog komentara na Facebook-u, drugi 400

Porezna i Carina danas kreću u velike kontrole. Evo koga će posebno provjeravati

Podržavate li članstvo Hrvatske u Europskoj uniji?

1. Da

2. NARAVNO

3. NE

4. SVEJEDNO MI JE

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate