NASLOVNAVIJESTI
Zamjenik Alemke Markotić: Povećava se broj djece oboljele od COVID-a

FOTO: Profimedia

Zamjenik Alemke Markotić: Povećava se broj djece oboljele od COVID-a

28.10.2020. 08:57 | net.hr IZVOR: net.hr PREGLEDA: 291

Prosjek godina covid-pacijenata u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ je oko 62 godine, ali posljednjih tjedana povećan je broj bolesnika mlađe populacije Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Zoran Barušić kazao je za Dnevnik HRT-a kako je u ovom trenutku u Klinici hospitalizirano ukupno 85 bolesnika, a od toga je 14 pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja. Od tih četrnaest bolesnika u jedinici intenzivnog liječenja, deset je na respiratoru, dok su četiri pacijenta na visokim protocima kisika te postoji mogućnost da i oni završe na respiratoru.

Dodao je da je respirator uređaj koji se upotrebljava kada bolesnik više ne može samostalno disati. Pacijenti priključeni na respirator nisu pri svijesti, a liječnici im na sve načine pokušavaju spasiti život.

Većina oboljelih već ima neku bolest ‘u podlozi’ Dr. Barušić je kazao da su simptomi bolesnika različiti, ali čim se hospitaliziraju, postoje određene indikacije teže kliničke slike. Takvi pacijenti u većini slučajeva imaju već neke bolesti u “podlozi” koje čine to stanje još i težim te svakako zahtijevaju nadomjestak kisika. Za bolesnike zaražene koronavirusom kazao je kako najčešće imaju simptome zahvaćanja dišnog trakta, što je i razlog pogoršanja njihovog stanja.


“Cijeli ostali niz komplikacija može se dogoditi tijekom bolničkog liječenja”, dodao je.


Prosjek godina pacijenata u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” koji su zaraženi koronavirusom je oko 62 godine, ali posljednjih je tjedana povećan broj bolesnika mlađe populacije. Povećan je broj oboljele djece koja, za razliku od odraslih, imaju mnogo blažu kliničku sliku te ih se rjeđe hospitalizira.

Izvor:www.net.hr





Tagovi: koronavirus, djeca, simptomi